VITAMIN YG PENTING UTK WANITA HAMIL 🫶🤰

VITAMIN YG PENTING UTK WANITA HAMIL 🫶🤰


🔸Hai kesayanagn MARMIN! Hari ni nak share tentang beberapa jenis vitamin yang penting utk Wanita hamil! LET’S GOOOOOOOOOOO
.
🔸Wanita hamil amat digalakkan untuk mengambil vitamin supaya terhindar dari risiko gangguan dan komplikasi. Sekurang kurangnya Wanita hamil disarankan untuk mengambil 4 jenis vitamin iaitu folik asid, vitamin D, zat besi, dan kalsium.
.
🔸Kenapa 4 jenis vitamin itu penting? Jom baca sampai habis!
.
🔖FOLIK ASID
Folik asid adalah untuk mencegah cacat pada sistem saraf bayi. Susu untuk ibu hamil biasanya sudah mengandungi asid folik yang baik untuk janin. Namun, jika ibu tidak mengambil susu ibu hamil, maka boleh digantikan dengan makanan yg mengandungi folik asid seperti sayuran hijau, gandum, kacang-kacangan, dan jeruk.
🔖 VITAMIN D
Wanita hamil memerlukan vitamin D sebanyak 10 miligram. Vitamin D dapat membantu untuk kesihatan tulang dan gigi. Jika kuranng vitamin D dapat memberikan impak negatif pada tulang, sehingga tidak tumbuh secara maksima.
🔖ZAT BESI (IRON)
Oksigen yang mengalir ke tubuh dibawa oleh sel darah merah. Oleh itu, wanita hamil mesti memiliki zat besi yang cukup. Zat besi digunakan untuk membentuk sel-sel darah merah. Jika kekurangan zat besi, risiko untuk terkena anemia.
🔖KALSIUM
Wanita hamil memerlukan kalsium sebanyak 1.000 miligram setiap hari. Sama seperti vitamin D, kalsium sangat bermanfaat untuk tulang dan gigi bayi dalam kandungan. Kalsium membantu janin untuk tumbuh dan membentuk tulang dengan sempurna. Sumber kalsium boleh didapati dari makanan, seperti tahu, tempe, yoghurt, susu, sayuran hijau, dan kekacang
.
🔸Selain keempat vitamin di atas, banyak lagi jenis vitamin yang penting utk wanita hamil seperti vitamin A,B,C dan E. Tapiii jangan pening pening dah boleh ambil je multivitamin yang khas untuk Wanita hamil !
.
FARMASI MARMIN
Sihat Tenang Bahagia
(BUKA SETIAP HARI)
.
Pertanyaan walk in (whatsapp) :
https://bit.ly/3lQOeJ1
Link shopee utk online :
https://shopee.com.my/marminhealthcare

Sunward Prenavit Tablet
Dyna Pregmin Tablet

Marmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.